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BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION 
OF THE STATE OF CALIFORNIA 

 
 

Order Instituting Rulemaking to Develop a 
Successor to Existing Net Energy Metering Tariffs 
Pursuant to Public Utilities Code Section 2827.1, 
and to Address Other Issues Related to Net Energy 
Metering. 
 

 
Rulemaking 14-07-002 
(Filed July 10, 2014) 

 

 
 

COMMENTS OF THE CALIFORNIA ENERGY STORAGE ALLIANCE 
ON ADMINISTRATIVE LAW JUDGE’S RULING SEEKING COMMENT ON USE OF 

ENERGY STORAGE BY CUSTOMERS ON VIRTUAL NET METERING TARIFFS 
 
 

In accordance with Rules of Practice and Procedure of the California Public Utilities 

Commission (“Commission”), the California Energy Storage Alliance (“CESA”)1 hereby 

submits these comments on Administrative Law Judge’s Ruling Seeking Comment on Use of 

Energy Storage by Customers on Virtual Net Metering Tariffs, issued by Administrative Law 

Judge Jessica T. Hecht on August 14, 2017 (“Ruling”). 

                                                 
1 8minutenergy Renewables, Able Grid Energy Solutions, Adara Power, Advanced Microgrid Solutions, 
AES Energy Storage, AltaGas Services, Amber Kinetics,  American Honda Motor Company, Inc., Bright 
Energy Storage Technologies, BrightSource Energy, Brookfield, California Environmental Associates, 
Consolidated Edison Development, Inc., Customized Energy Solutions, Demand Energy, Doosan 
GridTech, Eagle Crest Energy Company, East Penn Manufacturing Company, Ecoult, EDF Renewable 
Energy, ElectrIQ Power, eMotorWerks, Inc., Energport, Energy Storage Systems Inc., GAF, Geli, Green 
Charge Networks, Greensmith Energy, Gridscape Solutions, Gridtential Energy, Inc., Hitachi Chemical 
Co., IE Softworks, Innovation Core SEI, Inc. (A Sumitomo Electric Company), Johnson Controls, LG 
Chem Power, Inc., Lockheed Martin Advanced Energy Storage LLC, LS Power Development, LLC, 
Magnum CAES, Mercedes-Benz Energy, National Grid, NEC Energy Solutions, Inc., NextEra Energy 
Resources, NEXTracker, NGK Insulators, Ltd., NICE America Research, NRG Energy, Inc., Ormat 
Technologies, OutBack Power Technologies, Parker Hannifin Corporation, Qnovo, Recurrent Energy, 
RES Americas Inc., Sempra Renewables, Sharp Electronics Corporation, SolarCity, Southwest 
Generation, Sovereign Energy, Stem, STOREME, Inc., Sunrun, Swell Energy, Viridity Energy, Wellhead 
Electric, and Younicos.  The views expressed in these Comments are those of CESA, and do not 
necessarily reflect the views of all of the individual CESA member companies.  
(http://storagealliance.org).  
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I. INTRODUCTION. 

CESA appreciates the Ruling for seeking to facilitate the use of energy storage in 

conjunction with virtual net energy metering (“VNEM”) solar photovoltaic (“PV”) systems to 

ensure that the benefits of paired energy storage systems are accessible to customers, such as 

multi-family and multi-tenant buildings, that may not be able to take advantage of rooftop solar 

due to space limitations, building positioning and shading issues, or economic reasons.  As 

California shifts toward time-of-use (“TOU”) rates and sees more pronounced ‘duck curve’ 

effects, these VNEM-paired energy storage systems are critical to providing the clean energy 

technologies to shift load toward times of greatest value to the customer and the grid.  However, 

energy storage systems are not able to interconnect under the VNEM tariff, as detailed in the 

Ruling, because VNEM projects are not allowed to have any other load (i.e., from a paired 

energy storage system) behind the generation meter other than the renewable generator.  CESA 

views this as the major regulatory barrier to pairing energy storage systems with VNEM 

generators.  Furthermore, the lack of incentive to install paired energy storage systems to VNEM 

generators may be economic and financial, as the eligible customers may not be on TOU rates 

with sufficiently high differentials and because residents of the multi-family and multi-tenant 

buildings who benefit from VNEM in many cases do not directly pay for the VNEM system, and 

thus multifamily housing owners may lack sufficient financial incentives to install energy storage 

system.  

CESA, however, supports the Commission’s efforts to identify and overcome barriers to 

installing energy storage systems with VNEM generators.  While CESA disagrees somewhat 

with the diagnosis for why these barriers exist, as noted in the next section of our comments, 

there is an opening to address some of the regulatory barriers to deploying and pairing these 
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energy storage systems.  In particular, CESA supports Alternative #1 as proposed in the Ruling 

and does not support Alternative #2, which is detailed further below.  

II. THE COMMISSION SHOULD ADDRESS THE FUNDAMENTAL ISSUE OF 
NOT ALLOWING FOR ANY OTHER LOAD BEHIND THE OUTPUT METER 
OF THE VNEM GENERATOR.   

The Ruling views the barrier to installing energy storage systems with VNEM generators 

to be the implicit “no export” rule from D.14-05-033 and the implicit “no load” rule from D.08-

10-036.2   However, CESA disagrees with the interpretation of each of these decisions.  The 

Ruling notes that D.14-05-033 imposed metering requirements on large Net Energy Metering 

(“NEM”) paired storage systems to prohibit the discharge of energy from the storage device at a 

level that exceeds onsite load, thereby implicitly preventing exports from the paired storage 

device, but language in the decision indicates that sizing and metering requirements were 

intended to ensure ‘NEM integrity’.3 To ensure that NEM credits for energy storage exports are 

only provided for energy stored from the NEM generator, D.14-05-033 imposed sizing limits for 

large NEM-paired storage systems in relation to the NEM generator’s maximum output capacity, 

rather than onsite load, and adopted the same metering requirements as the NEM Multiple Tariff 

(“NEM-MT”).  As long as exports from the paired energy storage system can be determined to 

be from a NEM-eligible or VNEM-eligible generator, these exports seem to be allowed, 

according to the Commission’s decision, even at times the generator is not producing energy.  

Furthermore, the Ruling notes that D.08-10-036 implies that VNEM generators or paired 

energy storage devices may not serve onsite loads for the purposes of baseline calculation and 

                                                 
2 Ruling, p. 6. 
3 D.14-05-033, pp. 2, 19-20. 
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netting of VNEM generation from aggregate customer consumption.  However, considering 

these calculations are done over monthly billing periods and are trued up annually, CESA does 

not view the language in D.08-10-036 as precluding the serving of onsite load by VNEM 

generators or paired energy storage devices.  Baseline issues are addressed with paired energy 

storage systems reducing the VNEM generators output in certain hours but increasing its output 

in other hours, which should be measured as the same output as a standalone VNEM generator 

given the sizing limitations for VNEM-paired storage systems and the net billing calculation 

being conducted over a monthly billing cycle.  Additionally, when VNEM generators or paired 

energy storage devices serve onsite load, it would reduce the consumption from the grid at 

individual meters for common and tenant load.  As a result, CESA believes that the language 

from D.08-10-036 is not intended to preclude the delivery of VNEM generation to onsite load 

but rather to ensure that a separate output meter is placed on the VNEM generator to make the 

baseline calculation for netting out generation from the aggregate customer consumption.  

In CESA’s view, the key regulatory barrier to pairing energy storage systems with 

VNEM generation is the inability to add any other load behind the same output meter for the 

VNEM generator.  So long as NEM integrity is held such that the energy storage system can be 

demonstrated to be charged from the VNEM-eligible generator to receive VNEM credits, adding 

energy storage systems should not pose any challenges or barriers to calculating baselines.  As a 

result, the Commission should issue a decision to allow for additional loads to be added behind 

the output meter of the VNEM generator, as long as metering options or some other solution is 

put in place to ensure NEM credits are only given to stored energy from the VNEM generator.  
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III. CESA SUPPORTS ALTERNATIVE #1 AS A MEANS TO ENSURE NEM 
INTEGRITY OF THE VNEM-PAIRED ENERGY STORAGE SYSTEM.   

The Ruling includes a proposal to allow VNEM-paired storage systems to be placed 

behind the same output meter as long as a non-import relay is installed (Alternative #1).  This 

would ensure NEM integrity by preventing the energy storage system from charging from the 

grid and only being able to charge from the VNEM-eligible generator.  This would address 

concerns around issues of establishing a baseline for metered load.  Provided the storage is 

charged only from the renewable resource, there should be no issues with allowing the combined 

system to export to the grid since all of the energy will be from the NEM-eligible generation.   

While it is technically feasible to ‘flip’ a non-export relay to connect on the AC side of 

the inverter to prevent charging from the grid (i.e., to function as a non-import relay), CESA 

recommends the Commission consider whether never allowing for grid charging is the desired 

long-term policy outcome.  There may be instances where grid charging is needed to provide 

emergency backup to the multi-family and multi-tenant buildings during significant grid outages, 

and/or to allow vendors to better guarantee their services and customer savings by having a 

backup ‘fuel source’ from the grid.  Granted, it is inappropriate to receive VNEM credits for 

energy stored from the grid, so there may be alternative solutions to consider in the future on 

how the Commission can allow for VNEM credits to be provided when charging from the 

VNEM generator and how these credits can be foregone for energy charged from the grid.  This 

will require further discussions on metering and billing solutions, but it is an important 

consideration for the Commission.  Moreover, CESA recognizes that there are questions to be 

addressed in regards to what the utility would charge for charging the battery from grid for 

backup power.  In the interim though, CESA supports Alternative #1 as a means to enable 

VNEM-paired storage systems.  
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IV. CESA DOES NOT SUPPORT ALTERNATIVE #2 AND THE COMMISSION 
SHOULD NOT ADOPT THIS PROPOSAL.   

The Ruling includes a second proposal to allow VNEM-paired storage systems to directly 

serve the load of the benefitting customers by limiting its discharge up to the aggregate VNEM 

customer demand in that interval (Alternative #2).  The Ruling proposes Alternative #2 to mirror 

its interpretation of D.14-05-033 as limiting the discharge from the paired storage device at a 

level that does not exceed onsite load.  In addition to disagreeing with the interpretation of D.14-

05-033, CESA believes that Alternative #2 would artificially limit the amount of energy that 

could be stored from the VNEM generator to be delivered at a later time – i.e., it would limit the 

ability of the VNEM-paired storage system to shift storage capacity to times of peak grid and 

customer needs.  Even as more energy from the VNEM generator could be stored, the paired 

energy storage system would be limited in how much energy it could export by the onsite load at 

any given interval, preventing additional/spare stored energy to be delivered because of this 

artificial discharge limit.  As a result, the building customer would have more limited benefits.   

More importantly, Alternative #2 does not seem to address the concerns raised in the 

Ruling.  First, this proposal does not address NEM integrity concerns, as nothing in this proposal 

precludes the paired energy storage system from charging from the grid.  Second, this proposal 

does not accurately measure the output baseline, as the limits on the energy storage device could 

lower the output baseline or the ability to charge from the grid could alternatively increase the 

output baseline by storing more energy than the VNEM generator could feasibly produce over a 

day.  Thus, while CESA supports alternative approaches other than metering to the degree 

possible, CESA finds significant flaws in this proposal and recommends that the Commission not 

adopt this proposal.  
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V. CONCLUSION. 

CESA appreciates the opportunity to submit these comments on the Ruling and looks 

forward to working with the Commission and parties going forward in this proceeding. 

Respectfully submitted, 
 
 
 
Donald C. Liddell 
DOUGLASS & LIDDELL 
 
Counsel for the 
CALIFORNIA ENERGY STORAGE ALLIANCE 

 
Date: August 30, 2017 


